ИндексВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

Share
 

 Кратка семейна история

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Rokamball
новопостъпил/ла
новопостъпил/ла
Rokamball

Зодия : Libra
Брой мнения : 11
Години : 30

Кратка семейна история Empty
ПисанеЗаглавие: Кратка семейна история   Кратка семейна история EmptyВто Яну 05, 2016 10:42 pm

Задължение на всеки Айбара да добавя нещо към семейната история. Аз, Доналд Айбара - историк, реших да запозная членовете на дома със своя труд “Кратка семейна история”.

Началото на нашия дом е поставено от върховен лорд Перин т’Башийр Айбара, Върховен лорд на Две реки (известен повече като Перин Златоокия) и Зарийн “Файле” ни Башийр т’Айбара, кралица на Салдея. Въпреки че двамата бяха владетели на своите страни, реално лорд Айбара встъпва като Върховен лорд 20 години след като получава титлата си Върховен лорд от кралицата на Андор Елейн Траканд Айез Седай. Причината, че той бе обявил за свой наследник по време на Последната битка и пълноправен владетел на Мaнадерен Трам ал-Тор и отказва да си върне титлата до смъртта на Трам. По това време лорд Перин и кралица Файле имат 4 деца - 3 сина и една дъщеря.

Принц Кон(кръстен на покойния си дядо по бащина линия) като първороден син и  наследник на трона на Салдея възстановява Върховен дом Башийр и от тогава всеки негов наследник се нарича Башийр, не Айбара.

Второто дете на семейство Айбара се казваше Дейра (кръстена е на баба си по майчена линия) се жени в кралското семейство на Малкиер - жени се за принц Том ал-Мандрагоран, единствено дете на ал’Лан Мандрагон и ел’Нинив ал-Мийра Мандрагон и също е изгубена за нашия род.

Третото дете - лорд Петрам (кръстен на по-малкия покоен брат на Перин Айбара) се жени за принцеса Лини Траканд, наследничка на дома Траканд и става част от този дом.  Петрам е първия наследник на рода Айбара (след лорд Перин), който е Вълчи брат.

Последното дете на семейство Айбара - Ранд Айбара е отгледан от Върховен лорд Трам ал-Тор като негов наследник, и встъпва във длъжност след баща си, който заявява че ще управлява Манадерен, докато неговия син стане пълнолетен и поеме владението. Ранд е основател на дома Айбара (Във всички хронологии, които съм видял по света, нито една не помне лорд Перин, нито Кнотаи, който ние в Манадерен си знаем като Матрим Каутон, а домовете Мандрагон и Башийр отдавна са западнали и са се привърнали в дребни домове. Никой освен нас в Манадерен, нп и ние ги забравяме вече). Жени се за Марина, Мъдра от Таардад Айил, дъщера на Авиенда и Ранд ал-Тор.  Говори се, че Марина изненадала всички с избора си, защото преди да посети Руйдийн за изпитанието си за чирачка, не забелязвала  Ранд.

Тяхния брак не е прокълнат от айилците (смеели някой айилец да прокълне Мъдра или чирачка на Мъдри), за разлика от много други. Техни наследници са Харал и Джослин Айбара. Харал става четвърти Върховен лорд на Манадерен,а Джослин избира да стане чирачка на Мъдрите на Айил.

След като Джослин става Мъдра предприема пътуване из Пустошта в посока Шара с неизвесна цел и изчезва за всички (някои айилци вярват, че така е по-добре и че омърсени Мъдри не искат). за всички освен за племеникът и - Даврам Айбара, който като дядо си Петрам е вълчи брат и може да посещава Тел-айеран-риод и там имат редовни срещи с леля си Джослин, която е стана Мъдра на септата Студен пясък на Шайдо Айил в източната част на Пустошта и освен това е и жена на  Релан,първия Шайдо кандидат за вожд, който отива до Руйдийн и се връща.

От Даврам стартира и традицията всеки в рода да запише нещо от своя живот. В неговия дневник (пазен само и единствено за рода Айбара, по негово настояване) “За Света на сънищата и моето учение там” научаваме, че Джослин е изпълнявала нещо, което е видяла при първото си посещение в Руйдийн като чирачка и то е било свързано с Шайдо Айил, наричани още “първите прекършени”. Освен това са единственият клан запазил името си от преди Дракона, но много се отклоних от темата за моя род.
Даврам се жени за Абигейл Каутон, правнучка на Кнотаи, Принц на гарваните и Фортюона, Императрица на Сеачан. Чудите се какво прави рода Каутон още в Манадерен? Отговора се крие в Кнотаи и неговото желание да няма братоубийства в императорската фамилия. За да предотврати това, още докато е малък принц Ноал е отведен от верни на Кнотаи гвардейци в Манадерен при дядо си Абел и става основател на дом Каутон, докато сестра му Ениана остава наследник на Кристалния трон.

И така през поколенията е имало по 1-2 вълчи братя и сестри на поколение, няколко родени с Искрата - както мъже, така и жени. През тези години всичко в Манадерен е спокойно (Историците казват че това е най-спокойното място в тея смутни времена).

Единственото по значимо нещо, случило се през този период е създаването на септа Зелени гори в Мъгливите планини на Водиш Айил (последното обединение на айилците останали верни на повелята на Дракона за опазване на мира).

И ето стигаме до мен - Аша Ман Доналд Айбара, по-големия брат на княз Роланд Айбара и чичо на принцовете Алдор и Дейн. Затварям дневника, че ме чака мисия - този път аз ще водя Патрула до Погибелта.”*

*Последно писание на Аша Ман Доналд Айбара - изчезнал по време на мисия на Черната кула.


Последната промяна е направена от Rokamball на Чет Яну 07, 2016 6:00 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Rokamball
новопостъпил/ла
новопостъпил/ла
Rokamball

Зодия : Libra
Брой мнения : 11
Години : 30

Кратка семейна история Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Кратка семейна история   Кратка семейна история EmptyВто Яну 05, 2016 10:46 pm

Приложение 1 (Добавено от Ашаман Дейн Рокамбал) към неговото копие от "Кратка семейна история" на Доналд Айбара

След Последната Битка всички бяха в мир за 10 години, след това се отвори много работа на айилците като гаранти на мира. Задача, в която те се провалиха - най-вече заради Даес Дае’мар(Играта на Домовете). 100 години айилците се опитваха да опазят мира след влагоземците, но не успяха и разочаровани от този неуспех много от тях се завърнаха в Триделната земя и възстановиха старите порядки. Но малка част от айилците все пак решиха да останат при влагоземците и основават нов клан - Водиш Айил(Водиш на Древния език означава “съдии”).

Клановете в Триделната земя са:
Шар Таардад - най-западния клан и последния върнал се в Пустошта, на изток от него са земите на Шар Шаарад и Шар Гошиен, по навътре в Триделната земя са  Шар Накаи, Шар Таманелле и Шар Чарин, още по на изток са Шар Дарийн, Шар Рейн, Шар Шианде, след тях са земите на клановете Шар Миагома и Шар Кодарра, а най-източния клан, на самата граница с Шара са Шайдо Аийл (единствените които си запазват името след Последната битка всички останали, които се върнаха в триделната земя се именуваха наследници на клановете, които са били дедите им). Освен тях айилците, които остават да се грижат за Руидийн приемат името Шар Джен Айил (единственият клан, който няма войни), като в стечение на годините част от айилците, които тръгват с Туатан се присъединяват към Шар Дженн Айил. Всеки от клановете има по 2-3 септи (изключение са Шар Дженн Айил, които се намират изцяло в Руйдийн, и Водиш Айил, които имат само 1 септа - Зелени гори)

Имената на септите са променени в следствие на новото преразпределение., но едно нещо се запазва и за 13 клана - всеки един от тях изпраща чирачки за Мъдри и кандидати за вождове в Руйдийн, както преди Последната битка.  В Руйдийн се изпращат и чираците на Алантин(брат на Древния език) -в началото мъже, владеещи Единствената сила, а в последствие и находчиви младежи без Искрата, които имат желание да се учат. Първите Алантин са мъже, обучени от Черната Кула, а след това завърнали се в Триделната земя. Постепенно те почват да издирват младежи, които притежават искрата и да ги обучават. След като приминат за първи път през Руйдийн, чираците, които притежават Искрата, имат право на избор - да останат и да се обучават при Алантин или да заминат за Черната Кула. За разлика от Айез Седай и Аша’ман, между Мъдри и Алантин съществува разбирателство от самото начало.

Бойните общества сред Айил са: Черни очи (Сейа Дуун), Орловите братя (Фар Калдазар Дин), Ръце-нож (Совин Най), Деви на копието (Фар Дарейз Май), Планински танцьори (Хама Н'доре), Нощни копия (Кор Дарей), Червените щитове (Аетан Дор), Каменните кучета (Шай'ен М'таал), Ходещи по мълнии (Ша'мад Конде), Верни в кръвта (Тайн Шари) и Водотърсачите ( Дуаде Махди'ин), а Шайдо Айил имат още едно бойно общество  - Лишените от братя (Мера’дин) - общество, в което се приемат всички, които не са приети в други общества или смятат че трябва да се развият в повече от една насока, както е при останалите общества. Единственият клан, който приема влагоземци за чираци на Мъдри и Алантин, както и за членове на своите бойни общества са Шайдо.

Забелязва се една промяна от времето, когато моя дядо е обикалял с Преродения Дракон и днес - айилците са станали по-дружелюбни към Туатан, които пък са незаменими помощници на нас, Огиерите, в дървопеенето.

“Пътешествие сред Айил” на Алдин, син на Хамар, син на Лоиал писан през 560 година от ЗН, 1130 от СВ, 1135 от ПБ, Четвърта епоха.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Пазете се от водача на глутницата, защото той ще посочи вълчия поборник. Пазете се от Вълка, който ще спаси последния наследник. Пазете се от Вълка, защото той събира древната кръв.

Препис на плоча известна като “Първо пророчество на Мрака”, открита при нападение над скривалище на Мраколюбци в Арад Доман. Оригинала се пази в Хранилището на Черната Кула в Кайриен.
Върнете се в началото Go down
 

Кратка семейна история

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Колелото на Времето :: Лафче :: Лично творчество-